Pääsiäinen on hepreaksi pesah. Sana muistuttaa verbiä pasah, ’mennä ohi’. Israelilaisten ensimmäisenä pääsiäisenä Egyptissä Herra kulki niiden talojen ohi, joiden ovenpieleen oli sivelty merkki pääsiäislampaan verellä. Näin israelilaiset pelastuivat kuolemalta.

Lue lisää

http://evl.fi/EVLUutiset.nsf/Documents/C77A9A8DA9A331D0C22576F1002B2E7F?OpenDocument〈=FI

Uskonto on ihmeellinen asia. Julma ja verinen ja toisaalta armahtava ja ihana. En ole vielä tähän päivään mennessä päässyt selvyyteen edes siitä, mitä mieltä itse olen. Suuren ja pitkän kirkollispyhän kuten Pääsiäisen aikaan miete valtaa mielen. Joka kerta yhtä ristiriitaisesti. Pääsiäinen on kirkkovuoden suurin juhla, suurempi kuin Joulu siis, jota juhlitaan Jeesuksen syntymäpäivänä. (Tosin Jeesus syntyi kesällä, mutta päivä muutettiin muiden juhlien vuoksi.)

Kirkkoa ravisuttavat skandaalit, kuten pedofilia, ja Suomessa sukupuolenvaihdosleikkaus. Ajatukset kulkevat äärimmäisyydestä toiseen. Ajattelen usein, että tulisipa Jeesus uudelleen ja pistäisi kuriin kaikki nämä vääräuskoiset. En kuulu kirkkoon. Kuuluisikohan Jeesus?

Summa summarum, Elviksen esittämä Amazing Grace on ihana biisi. Suojelusenkeli on kaunis taulu. Punaviini on hyvää lampaan kanssa.

Ortodoksit sanovat lohduttavasti, että Kristus nousi kuolleista (ja kuolemalla kuoleman voitti), ja siihen pitää vastata, että totisesti nousi. Meidät muut herätetään Tuomiopäivänä.

Virvon varvon tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle.

Mielenkiintoinen linkki kuolemasta ja Karjalasta

http://www.karjalankalmot.net/kuolema.html