Puolet pallosta peittyy tuhkaan

Tulivuorenpurkauksen tuhot (kopioitu Wikipediasta)

Pieni tai keskikokoinen tulivuori tuhoaa ensimmäisten viidentoista minuutin aikana muutaman kilometrin säteisen alueen. Ajanlaskumme alusta lähtien on arviolta noin pari sataa tuhatta ihmistä kuollut tulivuorenpurkauksissa. Yli 10 000 ihmisen hengen vaatineita purkauksia tunnetaan 7. Vuosittain tapahtuu 2-4 purkausta, jotka tappavat ihmisiä. Kaikkiaan purkauksia tapahtuu vuodessa noin 60 ja enemmänkin, jos hyvin pienet purkaukset lasketaan mukaan.

Tulivuorenpurkaus voi myös luoda tappavia pitkäaikaisvaikutuksia tuhoamalla pellot. Purkaus tappaa yleensä 2/3 uhreistaan ensimmäisen kuukauden sisällä. Tulivuoren laava voi virrata hyvinkin pitkiä matkoja, jopa kymmeniä kilometrejä. Yleensä laava virtaa muutaman metrin tai kilometrin tuntivauhtia, mutta voi jyrkillä rinteillä virrata 10 km/h. Laava, jonka lämpötila on 500–1 200 °C, polttaa, murskaa ja hautaa kaiken alleen. Ihmiset ja eläimet ehtivät kuitenkin yleensä pois sen alta. Vammoja on tullut, kun uteliaat menevät liian lähelle, tai kun ihmiset jäävät loukkuun eri suunnista lähestyvien laavavirtojen väliin.

Vaarallisimpia ovat kuuman tuhkan ja kaasun pilvet, ns. pyroklastiset pilvet, jotka polttavat ja hautaavat ihmisiä, eläimiä ja kasvillisuutta alleen. Lämpötila on 100-1000 °C. Pyroklastisen pilven nopeus on 3,6–100 km/h ja se on tappava. Pyroklastisen pilven lämpötila on useiden kilometrien päässä tulivuoresta vielä 100–300 °C. Viisi vuotta Pinatubon purkauksen jälkeen jotkut pyroklastisen pilven jätteet maan sisässä olivat lämpötilaltaan yli 500 °C.

Viileä tuhkakin hautaa rakennuksia alleen ja on merkittävä kuoleman aiheuttaja. Vaikka ihmiset pääsisivätkin pakoon, tuhka hautaa pellot alleen ja aiheuttaa maataloudesta riippuvaisilla alueilla nälänhädän, jos alueelle ei saada avustuksia. Tulivuoren räjähdyspurkaus lennättää jopa kuutiokilometrejä rikkoutunutta kiveä ilmaan. Nämä kivet satavat lähialueilla alas ja tulevat rakennusten kattojenkin läpi sisälle.

Erittäin vaarallisia ovat myös ilmassa lentävät mutamaiset möykyt ja mutavirrat, jotka syntyvät sateen kastelemalla tulivuoren rinteellä. Lentävät mutamöykyt repivät paikoiltaan puita, taloja ja kiviä, jotka vierivät alas laaksoon. Mutamöykyt hautaavat kaiken mutaan. Tulivuoren tuhkapilvi salamoi voimakkaasti. Myrkkykaasut leviävät kilometrien säteellä.

Tulivuorenpurkausten yhteydessä ilmaan pääsee usein myös vulkaanisia kaasuja. Ne eivät yleensä ole tappavia, mutta ärsyttävät hengityselimiä. Poikkeuksellisissa oloissa esimerkiksi purkautuva hiilidioksidi saattaa kuitenkin aiheuttaa kuolemia.

Vaikutukset lentoliikenteeseen

Tulivuorenpurkeuksesta ilmaan noussut aines on vakava vaara lentoliikenteelle.Purkauksessa ilmaan noussut kivituhka naarmuttaa koneen etuosaa, jolloin siipien etureunan ja moottorien vahingoittuminen voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita, samoin ohjaamon ikkunoiden naarmuuntuminen niin että niistä ei enää näe läpi. mekaanisen naarmutuksen lisäksi purkauspilven happamat aineosat voivat aiheuttaa metallin syöpymistä, ja lasimaiset osat voivat sulaa ja takertua moottorin sisäosiin. Yhdeksän ICAOn perustamaa tiedotuskeskusta tiedottaa lentoliikenteelle vaarallisista purkauksista ja ennustaa tuhkapilvien leviämistä.

Lue lisää

http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/islannin-tulivuori-ei-osoita-hiljenemisen-merkkeja/176193