Äitini on nähnyt aaveita aiemminkin, siis nuorena. Itsekin olen nähnyt, ja niistä tulen kirjoittamaan täällä myöhemmin.

Vaikka hän on vanha, hän on ihan hyvissä järjen voimissa - hän seuraa politiikkaakin ja asioita tarkasti. Hänellä ei ole lääkitystä, joka aiheuttaisi harhanäkyjä, ja muutenkin hän on hyvin jalat maassa pitävä henkilö.

On turhaa alkaa spekuloida asioita tyyliin aviopuoliso on menehtynyt ja leski näkee harhoja. Tunnen äidin sen verran hyvin.

Isäni kuoli muutama vuosi sitten. Ensimmäisellä kerralla äitini näki isäni istuvan wc-pöntöllä, kun hän meni siivoamaan vessaa. Isä tarttui häntä kädestä ja puhui ääneen: "Olen odottanut sinua niin kauan, viimeinkin tulit." Äitini säikähti ja vetäytyi pois. Hän näki, mitä tapahtui, muttei tuntenut kättä. Näky haihtui. Myöhemmin hän heräsi kylmään suudelmaan sängyssään ja kysyi: "Mitä nyt taas?" Se vaikutti viimeiseltä hyvästelyltä, eikä tietääkseni mitään muuta tapahtunutkaan pitkään aikaan.

Tänään juttelin äidin kanssa puhelimessa ja hän oli pahoillaan siitä, että aikoinaan oli estänyt isääni opiskelemasta teologiaa, joka olisi kiinnostanut isääni. Äiti sanoi heränneensä, kun hänen sänkyään ravisteltiin voimakkaasti. Hänen oli pakko nousta. Oviaukossa seisoi mieshenkilö, jolla oli tuuhea musta parta, mustat hiukset ja musta polviin ulottuva alas asti napitettu takki päällä. Ilmestys oli niin selkeä, että hän näki jopa miehen silmien vilkkuvan. Äiti kysyi pelästyneenä, että kuka olet ja mitä haluat, sillä hän ajatteli jonkun tunkeutuneen asuntoon.

Samantien ilmestys katosi. Se ei ollut unta, ja ihmettelen kuinka yksityiskohtaisesti äiti kuvaili miehen.