En tajua, miksei myös ruotsinkieli voisi olla valinnainen tai miksi virkaruotsi pitää edelleen säilyttää. Esim. korkeakouluissa pitää suorittaa tyydyttävästi tasokoe. Ne, jotka haluaisivat opiskella ruotsin kieltä saisivat valita sen mielestäni vaikka englannin tilalle, eli siis alkaa opiskella sitä aiemmin kuin nykyään. Ne, jotka haluaisivat valita jonkin muun kielen, voisivat myös valita. Kaikki eivät jaksa opiskella monta kieltä päällekkäin, ja pakkoruotsi verottaa jatkuvasti muita kieliä. Itse valitsin aikoinani suomen, pakkoruotsin ja englannin lisäksi vielä venäjän ja saksan! Mutta täytyy myöntää, että venäjä on niin vaativa kieli, että nipin napin sen sain kirjoitettua.

Olen sitä mieltä, että jos joku haluaa opiskella venäjän kieltä ja asuu seudulla, joka tarjoaa kieltä osaavalle työpaikan, hänen tulisi ehdottomasti saada vapautus turhasta ruotsin kielen pänttäämisestä. Ei siinä ole mitään tolkkua.

En puutu enempää siihen, onko ruotsin kielellä mielestäni enää edes entisenlaista asemaa toisena kotimaisena kielenä, sillä onhan saamen kieli oikeasti se toinen, ja ruotsi on kai vain kansallinen kieli. Se hiustenhalkomisesta, ja itsekin kaksikielisessä kunnassa asuvana, jonka miehen äidinkieli on ruotsi, tiedän kuinka kiperä ja tunnepitoinen kysymys tämä on.

En tunne itseäni yhtään scandinaaviksi, mutten myöskään venäläiseksi, vaikka isoisäni olikin kotoisin Venäjältä. Eniten tunnen itseni Eurooppalaiseksi, ja vapaaksi ihmiseksi muuttamaan, minne haluan.

Ymmärrän, miksi ihmiset pitävät kiinni juuristaan, mutta se ei mielestäni saisi taannuttaa sitä, mikä koituisi yhteiseksi hyväksi kaikille.

Viime aikoina olenkin inspiroitunut ajatuksesta alkaa opiskella Espanjaa tai Portugalia.