http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/03/1298101/sairaanhoitajilta-ensi-vuonna-resepteja

Toivon, että tämä nopeuttaa, ja helpottaa sairaiden hoitoa.

Tähän asti terkkarit ovat jumiutuneet varsinkin flunssa-aaltojen aikaan. Monet tulevat sinne vain pyytämään sairauslomatodistusta tavallisen flunssan vuoksi, sillä työnantaja vaatii sen. Joko itseään varten tai sairaan lapsen hoitoa varten. Ja tavallinen nuhakuumehan paranee levolla.

Usein vastaanotoille jonottaa kipeitä pikkupotilaita, joilla on korva- tai nielutulehdus tai hengitystieinfektio. Nämä sairaudet on helppo hoitaa antibiooteilla, mikäli ei virustulehdus, joka sairaanhoitajan arvioitavana ja johon riittäisi hoitajan pätevyys. Yleensä tehdään aina esim. nieluviljely. Jos epäilys vakavammasta esim. keuhkokuumeesta tms silloin tietenkin jatkotutkimukset ovat paikallaan, johon hoitajakin pystyy tarvittaessa ohjaamaan. Ei lääkärikään näe päälle päin yhtään sen enempää.

Tosin en tiedä, mihin kaikkeen hoitajat koulutetaan, mutta toivoisin, että nimen omaan näihin ruuhkahuippuihin.

Mikäli koulutus keskittyy vain reseptien uusimiseen, uudistuksella ei saavuteta juuri mitään.

Eri juttu sitten on, miten asiakkaat ottavat uudistuksen vastaan. Toivoisin, että luottamusta koulutettuihin sairaanhoitajiin löytyisi. Joskus tuntuu, että vanha hoitaja on pätevämpi kuin uusi lääkäri, sillä he ovat tottuneet arvioimaan potilaita monelta kantilta.

Kaiken kaikkiaan toivoisin, että terveyskeskuksissakin harjoittelevat lääkärit ehtisivät saada haasteellisempia potilaita vastaanotolleen. Sehän hyödyttäisi kaikkia, ja nuorille lääkäreille tulisi tilaisuuksia konsultoida.

Nythän tilanne on se. että jos vähänkään haasteellisemmasta sairaudesta kyse, ei terkkariin kannata jonottaa, ja sehän tietty karkottaa myös kaikki kynnellekykenevät lääketieteen opiskelijat pois terkkareista ja äkkiä. Siitä se suuri vaihtuvuus.