Elin ison osan elämästäni muita varten ja muiden määräämää elämää - kesti kauan tajuta, että elämällään voi tehdä mitä itse haluaa, ei mitä muut odottavat. Tietenkin tietyissä rajoissa, mutta tyytyväisyyden voi löytää muualtakin kuin oravanpyörästä: Omakotitalo, kaksi lasta ja koira, uraputki, kerran vuodessa etelään.

Vieläkin on vaikea ajatella, että muuttaisi vaikkapa Timbuktuun. Tai askartelisi paperilennokkeja kaiket päivät. Tai rupeaisi omavaraiseksi. Tai pukeutuisi hassusti. Paljon olen silti edennyt, ja oppinut kuuntelemaan, mitä todella haluan, en vain sitä, mitä minulta vaaditaan.

Sarasvuo on toista mieltä, mutta ei haittaa. Hän saa vapaasti pitää downshiftaajia itsekkäinä. Kulutuksen on vääjäämättä käännyttävä laskuun. Meidän on opittava tulemaan toimeen vähemmällä, ja itse asiassa se on hauskaa. Mistään ei tarvitse luopua, paitsi yhä vain paremman elintason tavoittelusta.

www.iltasanomat.fi/kotimaa/jari-sarasvuo-downshifting-on-pelkkaa-itsekkyytta/art-1288401678185.html

"Muodikas downshifting on yritysvalmentaja Jari Sarasvuon mielestä silkkaa itsekkyyttä, koska suomalaiset on pakko saada tekemään enemmän töitä.

Sarasvuon mielestä menestyjien ei siis ole reilua keventää työpanostaan, vaan antaa kaikkensa yhteisen hyvän eteen."