On se metka, miten erilaisesti asioihin suhtaudutaan eri maissa. Joku ylipuutarhuri Kasvitieteellisestä puutarhasta kertoi jostain tyypistä, joka kuljetti aikoinaan Suomeen ulkomailta yli 900 kasvilajia, kylläkin vain kolme niistä menestyi täällä ja nykyäänkin kuka tahansa voi tilata netissä siemeniä vaikka Japanista ja pistää itämään. Australiassa taas on rikollista kuljettaa mitään siemeniä tai palkoja maahan edes ruuissa tai makeisissa. Siitä saa sakot.

Eikö meillä pelätä mitään kasvitauteja? Eikö olisi katastrofi, jos jokin viljarutto saastuttaisi koko sadon.

Tanska tiukentaa kontrollia rajoilla. Meillä halutaan poistaa viisumipakko naapurimaahan. Huolimatta leväperäisestä maahantuonnista ja huolettomasta suhtautumisesta ulkomaalaisiin Suomessakin halutaan rajoittaa sentään jotain. Nimittäin sananvapautta. Poliisiparat on pantu vahtimaan netin keskustelupalstoja, ja jäljittämään väärän sanan näppäimistöltään bittiavaruuteen päästäneitä raukkoja, jotka seuraavana päivänä katuvat tekoaan julmetusti, eivät uskalla puhua enää koskaan muusta kuin säästä eivätkä ainakaan enää ikinä juo alkoholia tietokoneen ääressä. Kiinakin sensuroi nettiä. Naapurit laitetaan kyttäämään toisiaan. Sitä paitsi meillä on ihan verissä naapurin vakoilu. Nyt se on jopa suotavaa.

Muuten, jos kukaan ei ole sattunut huomaamaan, maahamme on saapunut suuren luokan tähti, Rihanna. Uutisissa tämä tapaus on saanut valtavat mittasuhteet, ja sekin kertoo jotain siitä, millä tasolla yleensä mennään. Suomi on vasta puusta pudonnut, edelleen.